Ravelbit- a different story

Ravelbit vill ge människor verktyg att berätta.

Ordet Ravelbit?

*Ravelbit är västerbottensmål och betyder ungefär ”en trasslig historia” en ”en härva” och är en traditionell berättelseform avsedd att underhålla.
Ravel betyder också ”prata strunt”, kommer av ”trassel” eller ”härva”, jämför med engelskan unravel som betyder att reda ut.

 

I begynnelsen var Ordet

Människan har ett medfött behov av att skapa och berätta. Vi skapade konst och berättade kring elden i 30 000 år innan vi kom på att odla.

Det är så vi bygger närhet och tillit. En berättelse kan förändra världen. Visioner skapas av ord och bilder. Med visioner kan vi skapa och förändra tillsammans.

Om Åsa

Som så många andra babyboomers aldrig gick jag inte på daghem utan lekte ganska ofta för mig själv hemma i det röda tegelradhuset på Hjortronstigen. Lekarna blev till sagoäventyr med häxor och prinsessor som hjältar som jag, ensam eller tillsammans med en kompis, räddade under spännande omständigheter. Utomhus lekte vi äventyrslekar som Röda och Vita rosen eller klättrade i träd.

Bristen på underhållning som teveprogram gjorde att jag ofta lyssnade på vuxna som berättade om sådant de hört, sett eller varit med om. Dessutom lyssnade jag på roliga radioprogram och slukade böcker. Jag blev en intresserad lyssnare och läsare.

I skolan lärde fick jag först lära mig att skriva, sedan fick jag lära mig hur komplicerat det. Så fortsatte det ända tills jag tyckte att jag inte kunde skriva och jag la ner det i många år framåt. Nu lär jag mig att vara good enough och att det räcker.

Bristen på lärare och ett tillfälligt avbrott i andra studier, ledde mig av en slump in i läraryrket och jag blev kvar där länge. Sedan hände det som händer alltför många. Det blir för stressigt och glädjen krymper. Då bestämde jag mig för att renodla det som ger mig störst glädje. Berättande och skrivande. Ravelbit heter mitt företag. Min vision är att alla ska få berätta sin story.

Utbildning:

Kreativt Skrivande, LuTH 60 p
Tal och röstträning, LuTH 7,5 p
Scenisk Gestaltning, LuTH 7,5 p
Grundskollärarare 1-7 ma/ NO/ mu, UmU 210 p
Engelska A SthU 30 p

Andra erfarenheter:

Vann Berättarkrafts stipendium 2019 med en berättelse på temat “På djupt vatten” med en mörk novell om en utsatt familj lång ute på landsbygden och en kvinna som tar lagen i egna händer för att skydda sin familj.

Spelade barnteater med Teater Veritas sommaren 2015 i föreställningen “Flickorna och Trollen” under Trästockfestivalen. Förutom agerande gjorde jag scenografin.

Teater Veritas spelade även in ”Julsmällar” som blev några luckor till en alternativ Julkalender som handlar om människor på och kring Äldreboendet Ensamheten.

https://www.youtube.com/watch?v=vlwBYnueFJk

https://www.youtube.com/watch?v=Q34UU1LExr4

https://www.youtube.com/watch?v=vzVtfj0OHoU

Sommaren 2016 och 2019 gjorde jag berättarvandringar i ”Bland häxor och hembrännare…” i byn Lund och sista sommaren även i Fällfors med ”Pigor och stormän i 1600-talets Fällfors”.

https://www.norran.se/nyheter/du-kan-laga-din-kvallsmat-sjalv/ Kan endast ses av prenumeranter

Nordsken

Under kultureventet Nordsken 2018 och 2019 ansvarade jag för området Litteratur vilket innebär fixande med workshops i samråd med författare.

Jag kommer att fortsätta med Nordsken 2020. Det ger mig en massa bra erfarenhet och roliga trevliga bekantskaper. Jag har fått göra sånt jag bara kunnat drömma om tidigare. Så otroligt kul att få vara med och bygga något som bara växer och utvecklas och bygger på bra värderingar.

Här syns jag på scenen i ett samtal med Johan Egerkrans, författare och illustratör.

https://www.youtube.com/watch?v=2OCtHIoty2E