Ravelbit- a different story

Ravelbit vill hjälpa människor att berätta sin story

Ordet Ravelbit?

*Ravelbit är västerbottensmål och betyder ungefär ”en trasslig historia” en ”en härva” och är en traditionell berättelseform avsedd att underhålla.
Ravel betyder också ”prata strunt”, kommer av ”trassel” eller ”härva”, jämför med engelskan unravel som betyder att reda ut.

 

I begynnelsen var Ordet

Människan har ett medfött behov av att skapa och berätta. Vi skapade konst och berättade kring elden i 30 000 år innan vi kom på att odla för det är så vi bygger närhet och tillit mellan varandra.
En berättelse kan förändra världen. Visioner skapas av ord och bilder.
Vi kan sprida visioner genom berättelser och skapa en förändring tillsammans.

Om Åsa

Som liten lekte jag ofta med mina nallar Lisa och Pelle – pratade med dem, hittade på äventyr, fantiserade och upplevde spännande och roliga äventyr. Med mina kompisar lekte jag ofta rollspelslekar, i skogen eller hemma, som vi levde oss in i fullständigt. Ibland läste vi högt för varandra och diskuterade varje händelse, skrattade och förfasade oss om vartannat.

I skolan pratade och berättade vi mycket på rasterna och det fanns ibland tid att skriva en essä på lektionerna. Jag älskade att skriva, hade aldrig några problem att komma på något att skriva om och slukades av berättelsen ända tills den var klar. En känsla av djup tillfredställelse kommer alltid när jag känner att allt är på plats.

Som lärare hade jag alltför sällan förmånen att få stimulera barn till att skriva eller fortsatta att berätta; det som fick mig pirrig av glädje. Det kändes tomt i bröstet när jag blev tvungen att avbryta dem för att gå på rast eller till andra uppgifter.

När jag skriver skapar jag världar. Det är helt och hållet jag som bestämmer. Varje gång lägger jag en bit av min själ i det – även när jag skriver fiktivt är det mina upplevelser och känslor som gör att mina ord når fram till andra.

Utbildning

Kreativt Skrivande, LuTH 60 p
Tal och röstträning, LuTH 7,5 p
Scenisk Gestaltning, LuTH 7,5 p
Grundskollärarare 1-7 ma/ NO/ mu, UmU 210 p
Engelska A SthU 30 p

Berättarföreställningar

Våren 2017 vann jag Berättarkrafts stipendium med en berättelse på temat “På djupt vatten” med en mörk novell om en kvinna som tar lagen i egna händer för att skydda sina barn.

Just nu, under 2020, har jag två berättarföreställningar i gång:

”Solens dotter och de tolv förtrollade prinsarna” och ”Karin och Tåmefursten”

Amatörteater

Sommaren 2015 var jag med och gjorde barnföreställningen “Flickorna och Trollen” med Teater Veritas i under Trästockfestivalen.

Jag spelade en av flickorna och gjorde scenografin.

Teater Veritas spelade senare in ”Julsmällar” samma år. Det blev några inslag till en videokalender, tänkt som en alternativ Julkalender. Den handlar om människor på och kring Äldreboendet Ensamheten. Jag spelade där den ensamma boendechefen Kerstin och skrev delar av manus.

https://www.youtube.com/watch?v=vlwBYnueFJk

https://www.youtube.com/watch?v=Q34UU1LExr4

https://www.youtube.com/watch?v=vzVtfj0OHoU

Guidningar och berättarvandringar

Somrarna 2016–2019 gjorde jag berättarvandringen ”Bland häxor och hembrännare…” i Lund och den sista sommaren även ”Bland pigor och stormän i 1600-talets Fällfors”.

Artikel om den förstnämnda går att läsa här:

Sommaren 2016 och 2019 gjorde jag berättarvandringar i ”Bland häxor och hembrännare…” i byn Lund och sista sommaren även i Fällfors med ”Pigor och stormän i 1600-talets Fällfors”.

https://www.norran.se/nyheter/du-kan-laga-din-kvallsmat-sjalv/ Kan endast ses av prenumeranter

Nordsken – spel & kultureventet

Under kultureventet Nordsken 2018 och 2019 ansvarade jag för området Litteratur vilket innebar att anordna workshops i samråd med gästande författare inom fantasikgenren.

Det är otroligt inspirerande och lärorikt att få vara med och bygga upp något som hela tiden utvecklas och bygger på sunda värderingar.

Här videon nedan syns jag på scenen i ett samtal med Johan Egerkrans, författare och illustratör.

https://www.youtube.com/watch?v=2OCtHIoty2E